ING: huizenprijzen dalen 11 procent

Economen van de bankverzekeraar ING verwachten dat de huizenprijzen in Nederland zullen blijven dalen. Ze rekenen erop dat woningen eind volgend jaar 11 procent goedkoper zijn geworden dan tijdens de piek in augustus 2008. Dat blijkt uit het zogenoemde ING Maandbericht Economie, dat ING vrijdag publiceerde.

In april ging er al 3,5 procent van de gemiddelde prijs af vergeleken met augustus vorig jaar. ING: "Het aantal woningverkopen daalt flink, waardoor de laatste maanden steeds meer woningen te koop blijven staan. Dat drukt de woningprijzen."

Huizenprijzen weer op 2005-niveau
Een daling van de huizenprijzen met 11 procent ten opzichte van de piek komt neer op een gemiddelde daling per woning van bijna 30.000 euro. Dat brengt de huizenprijzen weer op het niveau van 2005, aldus ING. De economen stellen dat de meeste mensen voor die tijd hun huis hebben gekocht en dus nog altijd overwaarde hebben.

ING: "Een negatieve overwaarde zal het vaakst voorkomen onder huizenbezitters die pas vorig jaar hebben gekocht. Het gaat meestal om een verlies op papier, tenzij zij alweer willen verkopen, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding of ontslag."

Huizenzeepbel
Uit een reportage deze week van het actualiteitenprogramma EénVandaag bleek dat er een flinke huizenzeepbel gaande is in Nederland.