Een kerk voor alle religies

Er komt een nieuw kerkgenootschap bij in Nederland, één die alle religies wil bedienen. Joan Elkerbout (39) uit het Brabantse Sint-Oedenrode zal morgen ingewijd worden als geestelijke voor de kerk van het 'ietsisme'.

De kerk van het Ietsisme legt 'een relatie met Spirit, de natuur, God of Iets'. Een kerk speciaal voor iedereen die niet per se een bepaalde godsdienst aanhangt, maar wel het idee heeft dat er 'iets' moet zijn tussen hemel en aarde.  

Met de nieuwe kerk wil Elkerbout mensen uit alle religies aanspreken. Niet alleen christelijke kerkleden, hindoeïsten, islamieten en humanisten zijn welkom, maar ook aanhangers van wicca (hekserij) kunnen in de kerk terecht. Naast de nieuwe kerk, wil ze ook een eigen opleidingsinstituut beginnen. 

Morgen zal Elkerbout ingewijd worden bij de One Spirit Learning Alliance in New York. Ze is dan de eerste Nederlandse 'interfaith minister', een dominee voor alle gezindten. Ze draagt een gewaad waarop twaalf religieuze symbolen staan, waaronder een halve maan (islam), een davidster (Jodendom), een medicijnwiel (natuurreligies) en een mannetje (humanisme).

In Nederland zijn al wel interreligieuze vieringen, maar de geestelijken die deze vieringen verzorgen, zijn verbonden aan één religieuze traditie. "Ik ben niet opgeleid in één religie, maar in alle," legt Elkerbout uit aan Trouw. Of de kerk ook echt geaccepteerd wordt in Nederland, moet nog blijken. Elkerbout is in ieder geval erg optimistisch. Ze kan zich niet voorstellen dat iets wat in Amerika en Engeland geslaagd is, niet in Nederland kan slagen.