Kwart van Zuid-Afrikaanse mannen is verkrachter

Meer dan een kwart van de Zuid-Afrikaanse mannen heeft wel eens een vrouw of een meisje verkracht. Van deze mannen deed de helft dat meermalen. Een op de tien verkrachters koos voor een meisje onder de tien jaar oud. Dat blijkt uit een onderzoek van de Medische Onderzoeksraad, dat gisteren werd gepubliceerd.

Een op de vijf mannen die wel eens een vrouw dwong tot seks zei hiv te hebben, het virus dat kan leiden tot aids. In veel Afrikaanse landen wordt gedacht dat seks met een maagd hiv kan genezen. Uit het onderzoek bleek verder dat 73 procent van de verkrachters voor hun twintigste levensjaar begon met verkrachten.

In Zuid-Afrika krijgt de politie dagelijks honderd meldingen van verkrachting. Veel van deze misdaden worden echter niet gemeld, waardoor het echte aantal verkrachtingen veel hoger ligt. Overigens zijn het niet allen vrouwen en meisjes die slachtoffer worden van seksueel geweld dan mannen. Uit een andere studie bleek vorig jaar bleek dat twee op de vijf minderjarige jongens in Zuid-Afrika ooit zijn misbruikt. De meesten van hen door een vrouw.


Kwart van Zuid-Afrikaanse mannen is verkrachter  (foto: DAG)