'Werkloosheidsstorm' is nog niet begonnen

Het aantal mensen dat werkloos wordt, stijgt steeds sneller. Maar de voorspelde 'werkloosheidsstorm' is nog niet begonnen. In de periode tussen maart en mei zaten gemiddeld 358 duizend mensen ongewild thuis. Ofwel, 4,6 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was 4,1 procent werkloos.

Dat blijkt uit de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april steeg het aantal werklozen met 20 duizend. In mei kwamen er achtduizend nieuwe WW'ers bij. In de maanden daarvoor was een gemiddelde stijging van vierduizend normaal.

En dat valt nog mee, als je het vergelijkt met de verwachtingen die het Centraal Planbureau (CPB) eerder deze week presenteerde. Voor 2010 voorspelt het CPB dat 730 duizend mensen werkloos zijn, ofwel 9,5 procent van de beroepsbevolking. Voor dit jaar wordt gerekend op 5,5 procent. Wil je dat halen, dan moet de werkloosheid vanaf nu stijgen met zo'n 25 duizend per maand, zegt Michiel Vergeer van het CBS. "We zitten nu nog niet eens op de helft. De CPB-raming voorspelt ons nog zeer zwaar weer."

Of deeltijd-WW een dempende werking heeft op de werkloosheidscijfers, kan het CBS niet zeggen. Het is nog onduidelijk hoeveel ondernemers en werknemers gebruik maken van de regeling waarbij bedrijven in nood hun personeel deels uit de WW-pot kunnen betalen. Volgens betrokken wint de regeling - die in het begin een moeizame start kende - aan populariteit. Vorige week schatten de vakbonden dat er ruim 10 duizend man gebruik maken van de regeling. Naar verwachting is dit aantal afgelopen dagen verder gestegen. Maximaal 32.500 werknemers kunnen gebruik maken van deeltijd-WW.

Vakbonden en werkgevers pleitten begin deze week voor uitbreiding van de regeling nadat de CPB-verwachtingen nogmaals naar beneden werden bijgesteld. Minister Donner (Sociale Zaken) wil geen toezeggingen doen, hij wacht eerst de evaluatie af die begin juli verschijnt.

Vooral mannen tot 45 jaar hebben last van de recessie. Zij werken, vaker dan vrouwen, in sectoren die harde klappen krijgen, zoals de industrie en de transport.

Ouderen hebben nu nog relatief weinig last van de economische neergang. Het is voor werkgevers vaak een stuk duurder hen te ontslaan - ze hebben vaker een vast en langdurig dienstverband. Als zij wél hun baan verliezen hebben ze daarentegen grotere moeite om elders aan de bak te komen.


'Werkloosheidsstorm' is nog niet begonnen  (foto: DAG)