'Glossy's zetten meisjes aan tot anorexia'

Tijdschriften moeten een gedragscode opstellen waarmee graatmagere modellen worden geweerd uit de glossy magazines, stelde Mirjam Sterk (CDA) gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze borduurt daarmee voort op een brief die de hoofdredactrice van het Britse blad Vogue vorige week naar een aantal modeontwerpers stuurde, met het verzoek om voortaan grotere maten kleding op te sturen voor modereportages.

Door de extreem kleine maten die ontwerpers aanhouden, zijn bladen gedwongen om al bijzonder magere modellen in te huren voor hun fotoreportages. Volgens Sterk zetten de modellen in glossy's kwetsbare meisjes en vrouwen aan tot anorexia. Ze zouden het gevoel krijgen dat ze aan hetzelfde modebeeld moeten voldoen. Het Tweede Kamerlid pleit ervoor dat de bladen afspreken waar de grenzen van het gewicht liggen. Ook zou duidelijk gemaakt moeten worden wanneer foto's bewerkt zijn met Photoshop (waarmee oneffenheden en rimpeltjes worden weggewerkt).

Bij de modebladen is het voorstel met weinig enthousiasme ontvangen. Volgens hoofdredactrice Cécile Narinx van ELLE wordt te gemakkelijk naar de bladen gewezen. "Er is geen duidelijk verband aangetoond tussen anorexia en de bladen. Vaak zijn het meisjes die al kwetsbaar zijn voor eetstoornissen die zich spiegelen aan de modellen."

Ook Karin Swerink, hoofdredactrice van Glamour, ziet niets in een gedragscode. "Misschien dat de bladen een beetje bijdragen aan het zelfbeeld van vrouwen, maar de grootste verantwoordelijkheid ligt toch bij de ouders. De politiek hoeft hier helemaal geen rol in te spelen." Volgens Swerink worden bij Glamour alleen 'gezonde' modellen gebruikt. Dat kan ook iemand met maatje 34 zijn. "Ik zie niet in waarom we die niet mogen gebruiken."

Bij beide bladen zijn ze wel voor het gebruik van zwaardere modellen. Nu al worden op veel foto's van catwalkmodellen botten weggewerkt om het model er iets voller uit te laten zien. Maar dan moet de hele modewereld meedoen.

Photoshoppen zal niet zo snel in onbruik raken, denkt Narinx. "Een glossy is een mooiere versie van de werkelijkheid, en wat mij betreft moet het dat blijven. In een film wil je toch ook niet naar een Kate Winslet met puisten kijken."

 


'Glossy's zetten meisjes aan tot anorexia'  (foto: DAG)