Celente boort Obama's plannen de grond in

Gerald Celente, Amerika's meest befaamde 'trendvoorspeller', boort Obama's plannen om de financiële sector te hervormen finaal de grond in. De oprichter en directeur van de Trends Research Institute staat onder andere bekend om zijn juiste voorspellingen zoals de aandelencrash van 1987 en de val van de Sovjet-Unie.

In een interview met het Engelstalige tv-station Russia Today zei Celente woensdag dat de plannen van Obama geen nieuwe crisis zullen voorkomen. Zo krijgt de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (Fed) meer macht over de financiële sector.

Celente: "We moeten ons realiseren dat de Fed de veroorzaker van de crisis is. Toen de internetzeepbel in 2000 uit elkaar begon te vallen, probeerde de Fed Wall Street te redden door rente kunstmatig te verlagen, waaruit allerlei nieuwe speculatieve zeepbellen ontstonden."

Washington is Wall Street
"De Fed is trouwens net zo federaal als de Federal Express, het is een privaat bedrijf. Nu proberen de mensen die het probleem veroorzaakt hebben het probleem ook weer op te lossen. Het is een illusie dat dit gaat lukken. Kijk maar naar wie de minister van Financiën is. Dat is Timothy Geithner, de ex-president van de New York-afdeling van de Fed. Washington is Wall Street en Wall Street is Washington,"
aldus Celente.

De hervormingsplannen van Obama zouden volgens Celente al flink afgezwakt zijn door de bankenlobby in Washington.

Glass-Steagall Act
Robert Rubin en Larry Summers, de twee belangrijkste economische adviseurs van Obama, zouden aan de grondslag liggen van de huidige financiële en economische crisis.

Door een zware lobby van de Amerikaanse bank Citigroup werd in 1999 de Glass-Steagall Act afgeschaft, een wet ingevoerd in 1933 na de Grote Depressie, dat speculatie in toom moest houden en een strikte scheiding aanbracht tussen zakenbanken en 'gewone' spaarbanken. Zowel Rubin en Summers waren toen minister van Financiën onder president Bill Clinton. Later werd Rubin voorzitter van Citigroup.

Celente: "De adviseurs van Obama zijn nota bene degenen die vroeger alle regulatie de prullenbak in hebben gegooid. Regulatie die de crisis had kunnen voorkomen."

Greatest Depression
Volgens Celente proberen de Amerikaanse autoriteiten de volgende economische zeepbel te creëren: de Bailout Bubble. Hij verwacht dat deze zeepbel in Amerikaanse staatsobligaties bij een val gaat leiden naar de Greatest Depression. Celente: "Men kan geen geld blijven creëren uit het niets zonder dat het consequenties gaat hebben."

Interview Gerald Celente