Justitie eist celstraffen in legionella-zaak

Justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen de zes mannen die medeverantwoordelijk zouden zijn voor de legionella-uitbraak in Amsterdam in juli 2006. Tegen de twee bedrijven waarvoor de verdachten werken, eiste het Openbaar Ministerie (OM) geldboetes van respectievelijk 10.000 euro en 50.000 euro.

Door de uitbraak raakten zeker 29 personen besmet en overleden er zeker twee. De uitbraak ontstond in de koeltoren van het Post CS-gebouw. Die was ruim een maand in bedrijf zonder de chemicaliën die noodzakelijk zijn om legionellagroei te voorkomen.

De bedrijven die terechtstaan zijn Recool, de eigenaar van de koeltoren, en Axima, dat de toren huurde. Tegen het eerste bedrijf eiste het OM de boete van 10.000 euro, tegen het tweede die van 50.000 euro.

De officier van justitie stelde dat alle zes mannen wisten dat de benodigde chemicaliën niet in de koeltoren zaten. Iedereen zou de verantwoordelijkheid om er iets aan te doen echter hebben afgeschoven, niemand zou actie hebben ondernomen. "Al deze personen hebben een keuzemoment gehad om de koeltoren uit te zetten."

Volgens hem hebben de verdachten zich dan ook "zeer onvoorzichtig, roekeloos zelfs gedragen, waarbij ze onaanvaardbare risico’s hebben genomen. Ze hebben in het geheel geen oog gehad voor de volksgezondheid. De gevolgen zijn desastreus."

De officier van justitie sprak er ook zijn afkeuring over uit dat sommigen nog steeds elke verantwoordelijkheid ontkennen. "Schrikbarend is dat de verdachten de schuld nog steeds buiten zichzelf zoeken."


Justitie eist celstraffen in legionella-zaak  (foto: DAG)