Bijna alle daklozen hebben wapen op zak

Daklozen bezitten bijna altijd een wapen. Uit een rondgang van dagblad Trouw langs hulpverleners van daklozen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam blijkt dat de meeste daklozen een wapen bij zich dragen om zichzelf op straat te kunnen verdedigen.

Het gaat dan om messen, boksbeugels en andere slagwapens, maar sommige zwervers dragen zelfs een vuurwapen bij zich. Volgens hulpverleners hebben daklozen vaak psychische problemen en zullen zij dus eerder dan een geestelijk gezond iemand agressief reageren. Het op zak hebben van een wapen brengt dan een extra gevaar met zich mee.

Afgelopen maandag vond in een opvang voor zwerfjongeren in Amsterdam een steekpartij plaats. Een dakloze verwondde daar drie medewerkers. Een van hen, een orthopedagoge, overleed.

Dat dit kon gebeuren, verbaast hulpverleners niets. In de meeste instellingen voor opvang van daklozen worden geen wapencontroles of andere beveiligingsinstrumenten ingezet. Dat komt omdat de voorzieningen laagdrempelig moeten zijn, anders komen de zwervers niet opdraven.

Vooral verslaafde daklozen blijken belang te hebben bij een wapen. Daarmee beschermen ze zichzelf tegen rücksichtlose dealers en wapenen ze zich letterlijk tegen berovingen van hun eigen drugs, zeggen de hulpverleners die meewerkten aan het onderzoek van Trouw.