Kamer kraakt enkelbandje voor criminelen

De Tweede Kamer heeft harde kritiek op staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) omdat honderden veroordeelde criminelen hun straf thuis mogen uitzitten met een elektronisch enkelbandje. CDA, VVD en PVV willen dat de noodmaatregel uit 2005 wordt stopgezet.


Liberaal Fred Teeven waarschuwde dat veroordeelden hun criminele activiteiten nu thuis op de bank voortzetten: "Te triest voor woorden. Ik vraag de staatssecretaris hier onmiddellijk mee op te houden", aldus PVV-Kamerlid Raymond de Roon gisterenavond tijdens een spoeddebat over het huisarrest. "De staatssecretaris heeft kennelijk als hobby zoveel mogelijk gevangenisstraffen op te heffen."

Ook de SP heeft kritiek op de gang van zaken. Kamerlid Krista van Velzen vindt het onjuist dat ambtenaren kunnen besluiten een gevangenisstraf in de praktijk om te zetten in thuisdetentie. "Dat is de wereld op z’n kop. Wie is er nu de baas: de rechter of een ambtenaar?"

De SP plaatst weliswaar kanttekeningen bij de huidige aanpak, maar heeft op zich geen bezwaar tegen elektronische detentie. De PvdA steunt haar staatssecretaris. De sociaaldemocraten willen niet dat 'het vullen van cellen een doel op zich wordt'.

Vorig jaar zaten ongeveer tweeduizend personen hun gevangenisstraf thuis uit met een enkelbandje. Het gaat om veroordeelden die van de rechter maximaal drie maanden celstraf hebben gekregen. Het huisarrest is ooit als noodmaatregel ingevoerd vanwege een cellentekort. Inmiddels heeft Nederland te veel cellen en worden gevangenissen gesloten.

Het ministerie van Justitie heeft de maatregel desondanks overeind gehouden omdat elektronische detentie zou tegengaan dat mensen terugvallen in criminaliteit. Daar is de Tweede Kamer in het verleden ook van op de hoogte gesteld.

Albayrak ziet elektronische detentie ook niet meer als een noodmaatregel en wil het huisarrest vastleggen in de wet. Ze verwacht nog dit jaar een definitief wetsvoorstel hiervoor te presenteren. In de tussentijd scherpt de staatssecretaris alvast de criteria aan waarin wordt geregeld welke veroordeelden in aanmerking komen voor elektronische detentie.

Het CDA kan eventueel leven met thuisdetentie als Albayrak de regeling inderdaad snel verbetert. De staatssecretaris heeft toegezegd de Kamer daar binnenkort over te informeren.