Vakantiebaantje nog makkelijk te vinden

Zo goed als vier op de vijf jongeren (78,9 procent) hebben dit jaar ondanks de crisis geen moeite gehad een vakantiebaan te vinden. Dat blijkt uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van vakbond FNV Jong dat vandaag is gepubliceerd.

"De verwachting was dat jongeren het vanwege de crisis moeilijk zouden krijgen deze zomer, maar niets is minder waar", aldus Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong. Wel gaan dit jaar iets minder jongeren in de vakantie aan de bak dan vorig jaar. Ruim driekwart van de jeugd, zo'n 1,2 miljoen mensen, gaat aan de slag tegen 82,4 procent vorig jaar.

Jongeren hebben aangegeven dat zij het liefst in een winkel gaan werken, een kwart ziet een baan in de horeca zitten en 10 procent in de zorg. Het grootste deel van de vakantiewerkers gaat aan de slag bij het bedrijf waar ze al een bijbaan hebben. Een op de vijf vond het vakantiebaantje via vrienden of familie. Slechts 6,6 procent vindt een betrekking door te reageren op een advertentie.

Volgens FNV Jong hebben jongeren net als volwassenen te maken met de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Jongens krijgen gemiddeld een hoger salaris dan meisjes, ook al gaat het om hetzelfde werk.