Zwemleraar Benno L. gaf ook les op naaktstrand

De van ontucht verdachte Benno L. uit Den Bosch stimuleerde kinderen jarenlang openlijk om naar een naaktstrand in de buurt van Den Bosch te komen om daar onder zijn begeleiding 'spelletjes te doen'. Op zijn internetsite gericht op kinderen, die op verzoek van de politie inmiddels uit de lucht is gehaald, schreef de zwemleraar dat het strand schoon en veilig is en dat hij daar zwemles geeft en andere activiteiten organiseert, waaronder 'stoeien met mijn zwemleraar'.

Er staan ook foto's van naakte kinderen op de webpagina. Voor de publicatie daarvan hebben de ouders schriftelijke toestemming gegeven, zegt L. in een begeleidende tekst. 'Kijk kritisch naar deze site', luidt de oproep. 'Heb je op- of aanmerkingen, hoor ik dit graag. Uw kritiek is ons beste advies.'

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch noemt de informatie op de website 'uitermate zorgwekkend'. Volgens haar was de betrokken officier van justitie er niet van op de hoogte. 'Je moet je natuurlijk afvragen hoe je er tegenaan zou kijken zonder de kennis van nu. Maar dit wordt zeker meegenomen in het onderzoek naar de verdachte.'

Benno L. werd vorige week maandag opgepakt op verdenking van ontucht met kinderen. De politie kwam in actie na een melding. Justitie wil niet bevestigen dat die melding kwam van een computerreparateur die op een computer van L. grote hoeveelheden seksueel getinte foto's van kinderen zou hebben aangetroffen. Dat werd gisteren gemeld door het Eindhovens Dagblad.

Dinsdagavond maakte de politie bekend tienduizenden 'belastende' foto's en filmpjes op computers en digitale opslagapparatuur van L. te hebben gevonden. Het materiaal bevat beelden van zeker 98 meisjes in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. Naast 'seksueel getinte' foto's gaat het om ontuchtige handelingen. Welke handelingen dat precies zijn, wordt niet toegelicht. Van verkrachting is geen sprake.

Van L. was bekend dat hij in en rond het zwembad veel fotografeerde, ook onder water. Sinds 2001 beheerde hij vier verschillende websites waarop meer dan duizend foto's van zwemmende kinderen zijn verzameld, ten dele van de zwemleraar zelf. Geen van die foto's lijkt pornografisch. L. organiseerde ook een fotowedstrijd met de oproep aan kinderen om hun eigen zwem- en strandbeelden in te sturen. Daar stond een prijs tegenover.

De 59-jarige zwemschoolhouder gold als een voorvechter van de integratie van kinderen met een handicap en was onder meer gespecialiseerd in het lesgeven van kinderen met een beperking. Daarnaast was hij bestuurslid van de door hemzelf opgerichte 'katholieke stichting zwemintegratie'. De twee medebestuursleden traden op als vrijwilliger. Ze wilden hun positie woensdag niet toelichten of commentaar geven op de verdenking tegen L.

De zweminstructeur drong bij de gemeente Den Bosch geregeld aan op voorzieningen voor gehandicapten.

Zijn zwemlessen werden deels vergoed uit het persoonsgebonden budget van de kinderen. Ook pleitte hij voor een houten vlonder in de recreatieplas voor naturisten, om het zwemwater beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.

Daarnaast brak hij jarenlang een lans voor een eigen zwembad, speciaal voor mensen met een beperking. Dat zou volgens hem niet alleen moeten dienen als zwemgelegenheid, maar ook als 'sauna en gemeenschapshuis, om sociale contacten te leggen.'