CDA-onderzoekers willen vlaktaks

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA pleit voor een vast belastingtarief van 33,25 procent op alle inkomens. Nu zijn de tarieven voor inkomstenbelasting nog opgesplitst in 33,5, 42 en 52 procent. De vlaktaks die het CDA voorstelt zou dus een aanzienlijke belastingverlaging inhouden.

Volgens De Telegraaf wil het CDA de teruglopende belastinginkomsten van ongeveer 16 miljard euro compenseren door het hoge en het lage btw-tarief te verhogen met respectievelijk 3 en 1 procent. Ook de vermogensrendementsheffing zou met 3,25 procent moeten worden verhoogd. In de voorstellen is verder sprake van een versobering en vereenvoudiging van het aantal heffingskortingen.

Een vlaktaks heeft volgens het rapport veel voordelen. Zo zijn werkgevers verlost van een ingewikkelde administratie en kunnen werknemers met de komst van een loonbegrip meteen op hun loonstrookje hun verdiensten zien. Ook de werklast voor de Belastingdienst wordt verminderd.

Volgens de opstellers van het rapport Een sociale vlaktaks zijn de inkomenseffecten voor mensen beperkt. Hoge inkomens hebben een voordeel bij de aanpassingen zodat geopperd wordt een topinkomenheffing in te voeren. Onduidelijk is nog vanaf welk inkomen.


CDA-onderzoekers willen vlaktaks  (foto: DAG)