Drugsgeweld Mexico eist tientallen levens

Het drugsgeweld in Mexico blijft mensenlevens eisen. Bij de jongste conflicten tussen drugsbendes in het noorden van het land zijn zeker 22 personen gedood. Dat maakten de autoriteiten gisteren bekend.

Onder de doden zijn zeven jongeren. Hun gefolterde lijken werden gedumpt op een straat in de stad Gomez Palacio. In de gewelddadigste stad van Mexico, Ciudad Juarez aan de grens met de Amerikaanse staat Texas, kwamen elf mensen om het leven.

Volgens waarnemers neemt het drugsgeweld toe in aanloop naar tussentijdse verkiezingen, die worden beschouwd als referendum over het beleid van president Felipe Calderon om de drugscriminaliteit aan te pakken. Sinds hij zijn campagne ruim twee jaar geleden aankondigde, kwamen ruim 10.000 personen om het leven door geweld dat hoogstwaarschijnlijk met de drugshandel te maken had.

In de strijd tegen de drugssmokkel trof de Mexicaanse marine in een containerschip meer dan duizend kilo cocaïne aan die was verstopt in ruim twintig bevroren haaien. De drugs waren bedoeld voor de Verenigde Staten. Het schip lag in een haven in de Zuid-Mexicaanse staat Yucatan.