Chinezen doden 36.000 honden

De Chinese stad Hanzhong heeft 36.000 zwerfhonden en honden die als huisdier werden gehouden, laten afmaken. Dat meldden staatsmedia in China gisteren.

De autoriteiten kwamen in actie om te voorkomen dat nog meer mensen na een hondenbeet komen te overlijden aan rabiës oftewel hondsdolheid. Twaalf inwoners van de stad in de noordelijke provincie Shaanxi zouden het leven hebben gelaten door deze ziekte. Volgens de bestuurders kampt Hanzhong met een epidemie.

Alleen al in de afgelopen maand zouden zesduizend mensen gebeten of gekrabd zijn door honden. In China woedt al langer een discussie over de behandeling van dieren. Een team van deskundigen werkt aan een wetsvoorstel om dieren te beschermen tegen mishandeling.

Het houden van huisdieren is een relatief nieuw fenomeen in China, waar steeds meer mensen genoeg geld hebben voor deze hobby. Onder het communistische bewind van Mao Zedong werd dit nog gezien als een bezigheid van de verfoeide bourgeoisie en was een verbod van kracht. Een paar jaar geleden werd dit verbod opgeheven.