Anti-steekmes snijdt groenten, geen mensen

Het eerste anti-steekmes verschijnt binnenkort in de Britse winkels, meldt The Times. Je kan er prima vlees mee snijden maar als je tijdens het koken ruzie krijgt met je man kan je hem gerust neersteken. Hij legt niet het loodje. Het mes is zo ontworpen dat je er ‘niemand mee kan vermoorden’.

De punt van het mes is rond in plaats van puntig en zal niet makkelijk door huid of kleding heen steken. Op deze manier is het een stuk moeilijker om met zo’n mes iemand te verwonden.

De industrieel ontwerper John Cornock (42) uit Swindon, raakte geïnspireerd om het mes te maken door een documentaire waarin dokters pleiten om traditionele keukenmessen te verbieden.

Cornock zegt dat dit mes geschikt is voor het snijden van groenten, maar er iemand mee verwonden zal niet echt lukken. Het mes zou eveneens de kans op snij-ongelukken verkleinen.

‘Het zal nooit een totaal veilig mes worden, maar het idee is dat het nooit een een fatale wond kan veroorzaken. Niemand zou het mes uit de keukenla kunnen pakken en er iemand mee kunnen vermoorden’, aldus de ontwerper. Volgens het Britse Design Against Crime, dat onderzoekt hoe het design van producten geweld kan vermijden, is erg enthousiast over de uitvinding. Voor ongeveer 50 euro heb je er een in huis.