Met z'n honderdduizenden tegen Ahmadinejad

In de Iraanse hoofdstad Teheran betogen vandaag honderdduizenden Iraniërs tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, ondanks een demonstratieverbod van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is de derde dag op rij dat er gedemonstreerd wordt. Een politieman die de demonstratie in goede banen moet leiden sprak zelfs van anderhalf tot twee miljoen demonstranten.

Ooggetuigen meldden dat de politie op demonstranten heeft geschoten. Daarbij zou een dode zijn gevallen. De schoten zouden zijn afgevuurd op een plein in de Iraanse hoofdstad waar honderdduizenden mensen zich hadden verzameld. Mensen zouden in paniek proberen te vluchten. Ook hangt een rookpluim boven het plein.

Bij de bijeenkomst zijn ook de verslagen hervormingsgezinde presidentskandidaten Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karoubi. Ook oud-president Mahammed Khatami voegt zich bij de protesterende massa, verklaarde de broer van het voormalige staatshoofd.

De verkiezingen van vrijdag werden gewonnen door de ultraconservatieve Mahmoud Ahmadinejad. Volgens Mousavi is er fraude gepleegd. Hij wil dat de verkiezingen geannuleerd worden. Ook Khatami is voorstander van nieuwe verkiezingen.


Met z'n honderdduizenden tegen Ahmadinejad  (foto: DAG)