Jongeren massaal aan de drank na examens

De examenuitslagen zorgen voor meer drinkgedrag onder de jeugd. Daarom gaan de supermarkten en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de komende tijd extra letten op kinderen onder de 16 jaar die alcohol proberen te kopen. Rond de examenuitslagen is het in de supermarkten altijd extra druk met jonge koters die voor alcohol in de rij staan.

Volgens een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) proberen jongere kinderen mee te liften op oudere kinderen die inkopen doen voor examenfeestjes. Wanneer het dan zo druk is in de supermarkt zien de jongere kinderen hun kans om eveneens alcohol in te slaan. Daarnaast zijn lang niet alle kinderen op examenfeesten oud genoeg om te drinken, aldus het CBL.

De supermarkten zullen extra letten op de sinds maart ingevoerde regel dat jongeren onder de 20 jaar zich moeten legitimeren als ze alcohol willen kopen. Jongeren onder de 16 jaar mochten al geen alcohol meer kopen.

Daarnaast gaat de VWA ook extra controles uitvoeren. De verscherpte controles gaan de hele zomer door, wanneer bijvoorbeeld jonge campingbezoekers drank proberen in te slaan bij de supermarkten.


Jongeren massaal aan de drank na examens  (foto: DAG)