Eerste 'Nederlandse' Neanderthaler gevonden

Voor het eerst is in Nederland een fossiel van een Neanderthaler gevonden. Het gaat om een stukje schedel van de uitgestorven mensachtige. Het fragment is op de storthoop van een schelpenverwerkend bedrijf in Zeeland ontdekt en is het eerste menselijke fossiel ter wereld dat uit zee afkomstig is.

Het schedelfragment - ongeveer 60 duizend jaar oud en met de voor Neanderthalers zo kenmerkende forse wenkbrauw - is vandaag in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gepresenteerd aan minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hoewel fossiele overblijfselen van Neanderthalers bekend zijn uit omringende landen als Duitsland en België, zijn in Nederland van hen tot nu toe alleen wat stenen werktuigen aangetroffen.

Het fossiel is al in 2001 op de stortplaats gevonden, door een verzamelaar. Het is 15 kilometer voor de Zeeuwse kust door een schelpenzuiger opgezogen uit sediment waarin ook Pleistocene zoogdierfossielen en Neanderthaler-werktuigen zijn gevonden, aldus onderzoekers deze week in het vakblad Journal of Human Evolution.


Eerste 'Nederlandse' Neanderthaler gevonden  (foto: DAG)