'Spijkerbroek-verbod helpt tegen verkrachtingen'

Studentes van vier vrouwenuniversiteiten in India bannen het dragen van spijkerbroeken. Er blijken steeds meer vrouwen in de omgeving te worden aangerand en verkracht en dat is volgens de leiding van de universiteiten allemaal te wijten aan de westerse kleding van de studentes.

De universiteiten zien het spijkerbroek-verbod als de beste aanpak om de studentes te beschermen, meldt The Australian. "De daders randen vooral meisjes in jeans aan. De maatregel was noodzakelijk omdat we klachten blijven krijgen van ouders en studenten, die verwachten dat wij iets doen tegen de daders", aldus rector Meeta Jamal van de universiteit Dayanand Degree in Kanpur.

Lang niet alle vrouwen zijn blij met het spijkerbroek-verbod. "Door te zeggen dat vrouwen bepaalde kleding niet mogen dragen, gaan we terug in de tijd. Dergelijke morele richtlijnen zijn verachtelijk," luiden de kritieken.

Vrouwengroeperingen reageren op deze beslissing met de vraag aan de overheid om de subsidies van de universiteiten onder de loep te nemen. Studentes zijn verontwaardigd over deze maatregel: "Het gaat niet over de meisjes. Het gaat over onze samenleving en de manier waarop kerels denken", zegt een 23-jarige studente.


Spijkerbroek-verbod helpt tegen verkrachtingen  (foto: DAG)