Noord-Korea waarschuwt voor kernoorlog

De regering van Noord-Korea heeft zondag gewaarschuwd voor een kernoorlog en gezworen zijn programma voor de ontwikkeling van kernwapens op te voeren.

De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun zei zondag in een redactioneel commentaar dat de VS duizend kernwapens in Zuid-Korea hebben gestationeerd. Zaterdag zei het weekblad Tongil Sinbo al dat de VS een groot aantal kernwapens heeft liggen in Zuid-Korea en Japan.

"Noord-Korea ligt geheel binnen bereik van een Amerikaanse nucleaire aanval en het Koreaanse schiereiland wordt een gebied waar de kans op een kernoorlog het grootst is van de wereld", aldus het artikel.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Zuid-Korea wees de beschuldigingen van de hand. Er zouden volgens hem geen kernwapens in Zuid-Korea liggen.

Zaterdag reageerde Noord-Korea met dreigende taal op nieuwe sancties die de VN-Veiligheidsraad uitvaardigde na een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef. Het kondigde aan te beginnen met het verrijken van uranium en wapens te maken van al het plutonium in het land. Ook dreigde het met 'resolute militaire actie' tegen elk land dat het waagt zijn schepen aan te houden op grond van de nieuwe sancties.

Joe Biden, de Amerikaanse vice-president, noemde het zondag van belang dat de sancties worden uitgevoerd.

Biden: "God mag weten wat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il beoogt met zijn halsstarrige houding. Of het al dan niet te maken heeft met zijn opvolging, zijn behoefte aan respect of een werkelijke wil met kernwapens te dreigen valt niet te zeggen. Een Noord-Korea dat kernwapens de wereld instuurt of zelf gebruikt is hoe dan ook een ernstig gevaar voor de wereld."