Koningin Beatrix opent gepimpt Paleis op de Dam

Koningin Beatrix heeft gisterenochtend het Koninklijk Paleis in Amsterdam heropend. Haar zus prinses Margriet was er ook bij.

Het paleis op de Dam is de afgelopen drieënhalfjaar grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Beatrix kan haar paleis in Amsterdam nu weer gebruiken voor staatsbezoeken, banketten en officiële ontvangsten.

Het paleis is aangepast aan de eisen van de tijd. Verouderde installaties zijn vervangen, appartementen voor hoge gasten en personeel zijn vernieuwd en de keuken is gemoderniseerd.

Daarnaast kregen antieke meubels, schilderingen op de plafonds en marmeren schouwen een opknapbeurt. Liefst duizend meubelstukken uit de tijd van Lodewijk Napoleon zijn gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd. Het Koninklijk Paleis in Amsterdam bezit de grootste collectie empiremeubelen buiten Frankrijk.

Het voormalige stadhuis van Amsterdam uit 1665 is een van de drie paleizen die door de staat ter beschikking zijn gesteld aan Beatrix. Zij gebruikt ook Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Vanaf zondag is het paleis op de Dam ook weer geopend voor het publiek. Alleen bij officiële gelegenheden is het monumentale gebouw gesloten. Voordat de renovatie ruim drie jaar geleden begon, bezochten elk jaar 80.000 tot 100.000 mensen het paleis.