'Kranten zijn te dun'

Krantenpapiermaker Norske Skog Parenco in het Gelderse Renkum heeft vanochtend aangekondigd een reorganisatie door te voeren omdat de vraag naar krantenpapier verder is gedaald. De reorganisatie zal gepaard gaan met gedwongen ontslagen. Er werken 420 mensen bij de fabriek.

Norske Skog Parenco is de enige krantenpapierfabriek in Nederland. Het bedrijf levert papier voor veel Nederlandse kranten en voor buitenlandse kranten. Omdat de vraag naar krantenpapier verder is gedaald, is besloten een van de twee machines voor de productie van het papier voor onbepaalde tijd stil te leggen.

"We hebben al jaren te maken met minder vraag door dalende oplagen van de kranten, daar komt nu de crisis overheen”, aldus een woordvoerster van Parenco. "Door dalende advertentie-inkomsten worden de kranten steeds minder dik wat leidt tot minder vraag naar papier."

De komende weken gaat het bedrijf kijken wat het stopzetten van een van de twee machines precies voor consequenties heeft voor het personeel. De woordvoerster kan nog geen aantallen noemen wat het banenverlies betreft.