Rechtbank doet uitspraak in zaak-Jomanda

De rechtbank in Amsterdam doet vandaag uitspraak in de strafzaak tegen Jomanda en twee alternatieve artsen. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hen ervan dat zij actrice Sylvia Millecam hebben weggehouden bij de reguliere medische zorg. Millecam leed aan borstkanker en overleed in augustus 2001. Volgens het OM is Jomanda medeverantwoordelijk voor haar dood.

Op 22 mei eiste het OM twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen 'genezend medium' Jomanda en acht respectievelijk vier maanden voorwaardelijk tegen de artsen. Justitie wil bovendien dat het drietal een beroepsverbod opgelegd krijgt voor de duur van twee jaar. Voor Jomanda zou dit betekenen dat zij voorlopig geen zogeheten healings meer mag doen.

Het OM hekelde het feit dat Jomanda zich tijdens het proces niet in de rechtszaal heeft laten zien. Via haar advocaat had zij laten weten dat zij rampspoed vreesde in het gerechtsgebouw. Het OM hield het het erop dat het Jomanda aan lef heeft ontbroken om in de beklaagdenbank plaats te nemen.