Fraude en oplichting in thuiszorg

Fraude en oplichting komen voor bij een aantal nieuwe thuiszorgverleners. Bovendien lopen cliënten gevaar doordat incapabel personeel niet beschikt over de juiste diploma's en zo de zorgbehoevende ernstig in gevaar kan brengen. Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport waarover actualiteitenrubriek EenVandaag vandaag bericht.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) noemt het rapport "alarmerend en zeer ernstig. Wat ik het ergste vind is dat er bedrijven zijn die proberen om via de zorg geld achterover te drukken. Ze willen niet de goede zorg leveren maar zoveel mogelijk winst maken. Dat staat haaks op het beleid dat ik voorsta."

Bussemaker doelt hiermee op het feit dat verschillende zorginstellingen niet de juiste hoeveelheid zorguren of de verkeerde zorg leveren. "Dat is fraude", zo stelt Bussemaker. IGZ Inspecteur-generaal Gerrit Van der Wal ziet ook thuiszorgmedewerkers die zich verpleegkundige noemen terwijl ze dat niet zijn. "Dat is oplichting. Ook bij de medicatie gaat het hierdoor fout. Tegenstrijdige medicijnlijsten, pilletjes die door elkaar gehaald worden, richtlijnen heeft men nooit van gehoord. Vaak werden richtlijnen de ochtend voor ons bezoek nog even uitgeprint."

Staatssecretaris Bussemaker kondigde in EenVandaag direct stevige maatregelen aan. "Nieuwe thuiszorgbedrijfjes zullen zich moeten registreren, daar zijn we mee bezig en dat komt in de wet Cliënt en Kwaliteit. Daarnaast moeten wij meer middelen in handen krijgen om oplichters op te sporen. Alle aspecten die kunnen leiden tot misbruik en fraude moeten er onherroepelijk uitgehaald worden."


Fraude en oplichting in thuiszorg  (foto: DAG)