Utrecht pakt ettertjes keihard aan

In de Utrechtse wijk Zuilen-Oost is vanaf morgen een samenscholingsverbod van kracht. Een groep van 27 jongeren mag niet meer in groepjes rondhangen in de wijk. "Het is een robuuste maatregel, dat geef ik toe, maar het is nodig. Mensen in de wijk zijn bang en dat motiveert zeer om de overlast hard aan te pakken”, aldus burgemeester Aleid Wolfsen woensdag.

Enkele maanden geleden is een transseksueel weggepest uit Zuilen-Oost. Eerder is ook een lesbisch stel vertrokken uit de wijk wegens verregaande pesterijen van een groep van circa veertig overlastgevende jongeren.

Burgemeester Wolfsen heeft de jongeren voor wie het verbod geldt deze week persoonlijk een brief gestuurd.

Het samenscholingsverbod is onderdeel van een bredere aanpak. Er is extra politietoezicht in de wijk, straatcoaches zijn sinds april actief en het jongerenwerk benadert de overlastgevende jongeren actiever.

De gemeente is van plan binnen enkele weken ook gebiedsverboden in te stellen. "Dat gaat zo ver dat als een jongere in de wijk waar hij woont overlast veroorzaakt, hij daardoor niet meer in de winkel om de hoek mag komen", zegt Wolfsen. De mogelijkheden voor deze maatregel worden nog onderzocht.

"Gezinnen die overlast veroorzaken willen we ook gaan overplaatsen naar ander wijken. Daarover zijn we in overleg met woningcorporatie Mitros. Eerder deden we dit al in de buurt het Verdomhoekje", zegt Wolfsen. Om hoeveel gezinnen het zou gaan, is nog niet duidelijk.


Utrecht pakt ettertjes keihard aan  (foto: DAG)