BP: Scherpste daling in olieverbruik sinds 1982

Het wereldwijde verbruik van olie is vorig jaar met 420.000 vaten per dag afgenomen, de scherpste daling sinds 1982. Dat staat in een vandaag gepresenteerd rapport van de Britse oliemaatschappij BP.

De daling is vooral toe te schrijven aan een lager verbruik in ontwikkelde landen, waardoor de recordhoge prijs van ruim 147 dollar per vat (van 159 liter) in de zomer van vorig jaar minder vraag naar olie was. Opkomende economieën, met name China, verbruikten wel meer. China verstookte 260.000 vaten per dag meer dan in 2007, terwijl het dagelijkse verbruik in de Verenigde Staten met 1,3 miljoen vaten afnam.

"In 2008 waren er geen aanleveringsproblemen. De productiegroei lag hoger dan de consumptie van alle fossiele brandstoffen", aldus BP-bestuursvoorzitter Tony Hayward.

De wereldwijde productie steeg vorig jaar met 380.000 vaten per dag naar 81,8 miljoen vaten per dag. "Onze gegevens bevestigen dat de wereld over voldoende bewezen reserves olie, aardgas en kolen beschikt om in de komende decennia aan de vraag te voldoen."

BP: Olieverbruik scherp gedaald  (foto: ANP)