Veel doden door aanslag in Zuid-Irak

Op een drukke markt in de Zuid-Iraakse plaats Al-Bathaa is vandaag een autobom ontploft. Daardoor zijn tientallen doden gevallen.

Meldingen over het precieze aantal slachtoffers lopen sterk uiteen. Het bestuur van de provincie Dhi Qar, waarin al-Bathaa ligt, spreekt van dertig doden en zeventig gewonden. Volgens de politie zijn twintig mensen omgekomen en dertig mensen gewond geraakt, en de directeur van een ziekenhuis hield het op minstens elf doden en ongeveer veertig gewonden. Onder de doden zijn vrouwen en kinderen, aldus de burgemeester van Al-Bathaa.

Al-Bathaa ligt in het sjiitische zuiden van Irak. Het is hier relatief rustig en bomaanslagen zijn zeldzaam. In het verleden was de regio wel het toneel van gevechten tussen sjiitische milities. Sinds begin dit jaar is het geweld in Irak weer toegenomen, na een lange periode van steeds minder geweld. Vooral de hoofdstad Bagdad is het doelwit van aanslagen.

Radicale soennitische groepen zoals al-Qaeda in Irak beschouwen sjiieten als ketters en afvalligen. Voor deze groepen vormen sjiieten een legitiem doelwit.

De Amerikaanse troepen trekken zich tegen het einde van deze maand terug uit de Iraakse steden. Zij dragen de macht dan over aan Iraakse militairen. Daardoor kan volgens analisten het geweld gaan toenemen. Ook vrezen zij een toename van aanslagen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in januari volgend jaar.

Veel doden door aanslag in Zuid-Irak  (foto: ANP)