Wat ging er mis bij de PvdA?

De PvdA stelt een werkgroep in die de gevoerde campagne voor de Europese verkiezingen gaat analyseren. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei dat vandaag in de marge van het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Daarbij gaat het volgens haar om de campagneactiviteiten, zoals flyeren en posters, maar ook over de boodschap die de partij wilde overbrengen. Afgelopen donderdag leed de PvdA een forse nederlaag bij de Europese verkiezingen. Vier van de zeven zetels raakte de partij kwijt. Persoonlijke consequenties voor kopstukken van de partij zijn volgens Hamer niet aan de orde.

De verkiezingsnederlaag van de Sociaal Democraten was voor partijprominent Jan Pronk reden genoeg om de leiderschapskwaliteiten van Wouter Bos aan de kaak te stellen. Pronk haalde gisteren in het radioprogramma stand.nl keihard uit naar Bos. "De afgelopen weken is hij niet de leider van de partij geweest." Pronk omschreef Bos als "een goede minister van Financiën en manager", maar dat is niet wat de partij zijns inziens nodig heeft. "Mensen willen zich herkennen in een duidelijke leider," aldus Pronk. "Een sterke leider spreekt mensen aan en haalt ze naar de stembus."

De mening van onze columnisten vind je hier en hier.


Wat ging er mis?  (foto: DAG)