Luxe hotelketens stoppen met foie gras

De hotelketens Bilderberg, Carlton en Mövenpick halen in hun Nederlandse vestigingen foie gras van de menukaart. Dit hebben zij vandaag aan dierenrechtenorganisatie Wakker Dier laten weten. De ketens stellen de productie van de ganzen- en eendenlever te dieronvriendelijk te vinden.

Het is een succesvolle start van de nieuwe campagne van Wakker Dier die erop is gericht om hotel- en restaurantketens foie gras-vrij te krijgen. De campagne startte met een informerende brief aan de hotelketens over de dieronterende dwangvoedering. Binnenkort wordt de campagne vervolgd met voorlichtingsacties voor het publiek. Diverse hotelketens, waaronder Van der Valk, hebben de omstreden foie gras nog op de menukaart staan.

In Nederland is de productie van foie gras vanwege dierenleed bij wet verboden. Voor de productie van foie gras krijgen eenden en ganzen via trechters en buizen pneumatisch dwangvoer toegediend. Dit gebeurt meermalen per dag gedurende twee tot drie weken. Zo worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht aan maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd.

Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Biologisch verkregen foie gras is wel toegestaan.