Shell: olieprijs gaat exploderen

Zonder nieuwe investeringen in onderzoek en exploratie van olie zal de olieprijs in de toekomst gaan exploderen. Dat zegt Shell-baas Jeroen van der Veer op de olie- en gasconferentie in Kuala Lumpur. De wereldwijde energiesector heeft te maken met grote uitdagingen en de wereld heeft behoefte aan de toevoer van onconventionele energie om in de groeiende vraag te voorzien.

Door de ingestorte olie- (van 147 naar 32 dollar, inmiddels 68) en gasprijzen (van 14 naar 3,50 dollar) stoppen of stellen energieconcerns hun investeringen uit. Hierdoor zal de toestroom van nieuw aanbod in de toekomst beperkt zijn. Ook raken conventionele olievelden in rap tempo leger. Wanneer de wereldeconomie ook maar iets aantrekt zullen de energieprijzen exploderen zo denkt de baas van Shell.

"Olie en aardgas kunnen niet voorzien in de toenemende vraag", aldus Van der Veer. Shell denkt dat duurzame energiebronnen in de toekomst goed zullen zijn voor 30 procent van alle vraag. De uitspraken van Van der Veer sluiten naadloos aan bij die van de Saoedische olieminister in mei. Deze stelde dat zonder de noodzakelijke investeringen de olieprijs binnen 2 tot 3 jaar zou kunnen stijgen naar boven de 150 dollar.