F1: Uitslag Grand Prix Turkije

Jenson Button heeft de Grand Prix van Turkije op zijn naam geschreven. De Brit bleef met zijn Brawn GP beide Red Bulls van Mark Webber en Sebastian Vettel ruim voor. Rubens Barrichello zorgde voor een primeur door de eerste uitvaller voor Brawn GP te zijn.

Met Sebastian Vettel op poleposition ging de race in Turkije van start. De Duitser behield zijn positie bij de start en kreeg Jenson Button achter zich aan. Een goede start was er voor Jarno Trulli die derde lag voor Mark Webber en Felipe Massa. Rubens Barrichello kwam niet goed weg bij de start en viel terug naar positie twaalf. Nog in de eerste ronde maakte Vettel een foutje, waardoor Button hem voorbij kon komen. Inmiddels was Nico Rosberg ook Massa voorbij, terwijl Kimi Räikkönen terugviel naar positie negen. Mark Webber snoepte ondertussen de derde plaats van Trulli af.

Button liep vooraan al snel weg bij Vettel, terwijl Barrichello op plaats twaalf klem zat achter Heikki Kovalainen. De auto van Giancarlo Fisichella kende naar vier ronden een hydraulisch probleem en hij viel dan ook uit. Enkele ronden later werd het gevecht tussen Barrichello en Kovalainen heviger en het kwam dan ook tussen een aanrijding tussen de twee. Barrichello spinde en kwam daarbij op plaats zeventien achter Lewis Hamilton terecht. Na negen ronden wist de Braziliaan weer twee plaatsen terug te pakken door eerst Hamilton en even later ook Nelson Piquet jr. te pakken.

Wel kampte Barrichello met een koppelingsprobleem, want hij kwam niet overal even goed weg. De Braziliaan reed even later tegen Adrian Sutil aan, waarna zijn voorvleugel vervangen moest worden. De eerste serie pitstops brachten geen grote verschuivingen met zich mee, behalve dat Robert Kubica Fernando Alonso voor wist te blijven. Kimi Räikkönen viel ondertussen ver terug en hij werd voor plaats dertien ingehaald door Lewis Hamilton.

Vettel zat op een drie-stop-strategie en haalde Button langzaam maar zeker in. Daarachter liet Trulli zijn teamgenoot Timo Glock passeren voor plaats vijf om de strategie van zijn teamgenoot beter te laten werken. Halverwege de race was er een spannend gevecht tussen Hamilton en Piquet jr. Beiden waren net naar de pits geweest, maar de Brit had zijn banden nog niet op temperatuur, waardoor de Renault-coureur in de laatste bocht van de ronde de wereldkampioen in wist te halen.

Terwijl Rubens Barrichello achteraan nog steeds klem zat achter verkeer, was het Hamilton die ook Sébastien Buemi zag passeren en daardoor nog verder terugviel. Kazuki Nakajimi reed een goede race en reed achter de Ferrari van Massa op een zevende plaats. Maar tijdens zijn tweede pitstop verloor de Japanner zijn plaats, doordat het linker voorwiel niet goed gemonteerd kon worden. Daarnaast wist Trulli Rosberg in te halen voor plaats vier in de race.

Met nog tien ronden te rijden ging Vettel voor de laatste maal naar de pits, maar hij wist zijn teamgenoot Webber niet voor te blijven en zakte naar de derde plaats. Ondertussen reed Barrichello ook de pits in en hij zorgde voor de eerste uitvalbeurt van Brawn GP dit jaar. Kort voor het einde achterhaalde Vettel nog wel Webber en reden Kubica en Glock vlak achter elkaar, maar tot inhaalpogingen kwam het niet meer.

Jenson Button won na 58 ronden de race voor Mark Webber en Sebastian Vettel. Jarno Trulli werd met de Toyota knap vierde voor Nico Rosberg en Felipe Massa. Robert Kubica pakte met zijn zevende plaats twee punten voor Timo Glock die het laatste punt voor zich opeiste. Renault en McLaren kwamen er dit weekend niet aan te pas en de coureurs van deze teams eindigden dan ook buiten de punten.