Premier Balkenende neemt afstand van PVV-leider Wilders

CDA-leider en premier Balkenende heeft gisteren afstand genomen van PVV-leider Geert Wilders, de grote winnaar van de Europese verkiezingen afgelopen donderdag.

Waar hij eerder nog de PVV niet uitsloot als toekomstige coalitiepartner zei hij zaterdag na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad: "Ik wil niet wonen in een land waar mensen aan de kant gezet worden om hun geloof." Daarmee verwees hij naar de anti-islamopvattingen van Wilders.

Hoewel zowel het CDA als de PvdA bij de verkiezingen verlies leed, is Balkenende niet van plan het beleid van zijn kabinet aan te passen. Ook PvdA-leider Wouter Bos, die vier van de zeven Europese zetels verloren zag gaan, peinst niet over aftreden, zoals Wilders hem had aangeraden. "Ben je gek zeg." Hij zei zich wel medeverantwoordelijk te voelen voor het grote verlies van zijn partij. Hij zei in de toekomst niet een anti-Europees verhaal te gaan uitdragen. Als dat, zoals donderdag, een nederlaag betekent, dan hoort dat er blijkbaar bij, zei hij.

De Europese Commissie heeft Nederland gevraagd uit te leggen waarom de voorlopige verkiezingsuitslagen donderdagavond al bekend zijn gemaakt en bekijkt of ons land daarmee EU-regels heeft overtreden. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zei over de kwestie in gesprek te zijn met de commissie.

Ter Horst suggereerde dat Nederland voortaan bij Europese verkiezingen als laatste EU-land naar de stembus kan gaan, om aan de kritiek van de Commissie tegemoet te komen.

Staatssecretaris Ank Bijleveld liet gisteravond weten te onderzoeken of de stembussen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 om 20.00 uur kunnen sluiten, om problemen bij het tellen van de stemmen, zoals afgelopen donderdag, te voorkomen. 

Columnist Driek Oplopers heeft zijn bedenkingen.

Met dank aan Tochwelleuk voor de submit!