Twaalf Nederlanders vast in Bolivia

Twaalf Nederlanders zitten vast in Bolivia. Zij behoren tot een grotere groep buitenlanders die wordt vastgehouden door inwoners van het plaatsje Uyuni. De gijzelnemers eisen dat in hun stad een asfaltweg wordt aangelegd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vandaag een bericht van die strekking in dagblad Spits.

De Nederlandse ambassade in Bolivia heeft inmiddels contact gehad met enkelen van de Nederlanders. Volgens een woordvoerder van het ministerie maken de gijzelaars het goed. "Ze klinken opgewekt, de sfeer is goed, ze kunnen vrij rondlopen en eten in restaurantjes in het plaatsje." De woordvoerder zei dat de ambassade in Bolivia ook contact heeft met de plaatselijke autoriteiten.

Uyuni ligt op meer dan 3600 meter hoogte in de regio Potosi in het zuiden van Bolivia. Het stadje met ruim 10.000 inwoners drijft vooral op het toerisme. Vlakbij ligt de zoutvlakte Salar de Uyuni, met een oppervlakte van ruim twee keer de provincie Gelderland; de grootste ter wereld.

Update 22:20 uur

De groep is inmiddels weer op vrije voeten, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ontvoering heeft niet geleid tot een akkoord over de asfaltweg.