'Het was net oorlog rondom het stadion'

Omwonenden van het Cambuurstadion in Leeuwarden hebben gisteren een angstige nacht meegemaakt. "Het was net oorlog, ik heb het in al die vijftien jaar dat ik hier woon nog nooit meegemaakt", aldus een buurtbewoonster. "Het was een abnormaal grote groep. Dat geluid, dat geschreeuw, vreselijk eng."

Na de voetbalwedstrijd van Cambuur tegen Roda JC gisteren braken er rondom het stadion hevige rellen uit. Daarbij raakten negentien agenten gewond.

Volgens meerdere buurtbewoners kon de ME met geen mogelijkheid de relschoppers in toom houden. "De relschoppers pakten de hekken die waren gebruikt om de boel af te zetten. Daarmee dreven ze de ME terug", vertelt de vrouw. "De politie stond tijdens de wedstrijd voor mijn tuin. Toen de wedstrijd beslist moest worden met penalty's, zeiden de agenten: dit gaat mis."

De bewoners zijn blij dat Cambuur niet gepromoveerd is. "Anders hadden we hier volgend jaar Feyenoord en ADO Den Haag ook gehad. Dan heb je dit iedere week." Omdat het stadion in een woonwijk ligt, konden de relschoppers gisterenavond makkelijk schuilen in tuinen van woningen. "Dan zaten ze hier in de bosjes en als het tuinlicht aanging, stoven ze snel weg."

Een beveiligingsmedewerker, die ook in de buurt woont, meldt dat hij 's nachts overal stenen heeft opgeruimd. "De weg lag bezaaid, er kon geen auto meer langs." De plaatselijke apotheek heeft bijna geen enkele ruit meer.

Overal in de buurt wordt nagepraat over de rellen. Ook in het Cambuurcafé bespreekt iedereen wat gisterenavond is gebeurd. De oud-eigenares van het café, die veel Cambuursupporters kent, vindt het heel erg jammer. "Er zitten veel personen bij, die het stadion niet meer in mogen. Die drinken, gebruiken coke en wachten dan tot na de wedstrijd. Als mijn zoon daar bij was, dan kreeg hij een draai om zijn oren."

Leeuwarden na afloop van de wedstrijd  (foto: ANP)