Moeder Katja bezorgd wegens 'gewelddadige' vader

De moeder van Katja Leendertz maakt zich ernstige zorgen over haar dochter. Dat zegt zij gisteren in de lokale krant Ede Stad. "Ik ben in shock. Katja heeft haar vader sinds 2006 niet meer gezien. Zijn nieuwe echtgenote heeft Katja zelfs helemaal nog nooit gezien." De vader heeft volgens haar geen idee wat hij Katja aandoet. "Uit zijn verklaringen blijkt dat hij zich niet kan inleven in een meisje van zeven jaar oud."

Katja werd vorige week woensdag van een schoolplein in Ede ontvoerd door haar vader. Die heeft inmiddels laten weten dat hij het meisje heeft meegenomen naar Amerika, waar hij al jaren woont. Een Amerikaanse rechter heeft de voogdij over Katja aan hem toegekend. Het vonnis is echter nog niet erkend door een Nederlandse rechter en is daarom niet rechtsgeldig.

De advocaat van de moeder laat weten dat er in Amerika sprake is geweest van huiselijk geweld door de vader. Mede daarom heeft de moeder Katja in 2003 meegenomen naar Nederland. De vader is in 2005 in Nederland gedagvaard voor mishandeling van de moeder. In december 2006 is aan hem door de rechtbank in Arnhem een straat- en contactverbod opgelegd voor de duur van een jaar, aldus de advocaat.