Advies: 'bouw Noord/Zuidlijn af'

De commissie-Veerman, die in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur onderzoek doet naar de Noord/Zuidlijn, adviseert om deze metrolijn af te bouwen. Vanochtend presenteerde de commisie haar resultaten.

Volgens de commissie wordt de lijn nog eens een half miljard euro duurder. Maar de schadeclaims, bijvoorbeeld van aannemers, bij het staken van het project zouden nog veel hoger uitvallen. Ook zou het niet afmaken van de metrolijn nadelig zijn voor de Amsterdamse economie.

De Noord/Zuidlijn is een echt hoofdpijndossier voor de bestuurders van onze hoofdstad. In februari stapte wethouder Tjeerd Herrema op, vanwege de uit de hand lopende kosten. Ook de opleverdatum werd keer op keer uitgesteld. De bouw heeft vorig jaar een tijd stilgelegen, omdat woningen aan de Vijzelsgracht verzakten door de bouw van een metrostation aldaar.

De had eigenlijk volgend jaar klaar moeten zijn. Inmiddels is dat al 2017 geworden. Ook het budget, oorspronkelijk 1,4 miljard euro, is al met een miljard euro overschreden.