Voetbal: Uitslagen play-offs promotie/degradatie 03/06

Vandaag werden de twee allesbeslissende wedstrijden gespeeld in de play-offs om promotie/degradatie. RKC Waalwijk nam het op tegen de Graafschap en Cambuur Leeuwarden speelde thuis tegen Roda JC.

RKC Waalwijk - De Graafschap

RKC Waalwijk komt vanaf volgend seizoen uit in de Eredivisie. In eigen huis wonnen de Brabanders met 1-0 van De Graafschap, dat automatisch degradeerde. Benjamin de Ceulaer was verantwoordelijk voor de enige treffer.

Na bijna een half uur spelen kwam RKC Waalwijk via De Ceulaer verdiend op voorsprong. Volmer ging de fout in, waarna de Belg wist te scoren. De Graafschap zorgde via Buijs, Wuytens en Assaidi voor gevaar, maar was niet trefzeker.

Na de thee trok De Graafschap ten strijde, maar RKC Waalwijk wist zonder al te veel inspanningen overeind te blijven. Via invaller Vorm waren de Brabanders zelfs nog een aantal keer gevaarlijk, maar de invaller miste tot twee keer toe.

Door deze uitslag keert RKC Waalwijk na een afwezigheid van twee jaar weer terug in de Eredivisie. De Graafschap zal vanaf volgend seizoen weer in de Eerste Divisie te zien zijn.

Karakteristieken

RKC Waalwijk - De Graafschap 1-0
27’ de Ceulaer 1-0

Toeschouwers: 7.000
Scheidsrechter: Wegereef
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Gele kaart: Snoyl, van Mosselveld, JOngsma (RKC Waalwijk), Meijer, Wuytens, Heijblok (De Graafschap)

Opstellingen

RKC Waalwijk: Wevers, Mulder, van Mosselveld, Berger, Varela, Obodai (Jongsma/57), Benschop (Vorm/81), de Ceulaer (García/69)

De Graafschap: Heijblok, Nalbantoglu (van den Ouweland/81), Drost, Volmer, Buijs, Meijer (Sahar/75), de Jong, Jungschläger, Assaidi, den Ouden, Wuytens

Cambuur Leeuwarden - Roda JC

Roda JC speelt ook komend seizoen in de Eredivisie. De Limburgers stonden na 120 minuten voetbal op gelijke hoogte met tegenstander sc Cambuur Leeuwarden (2-2), maar de bezoekers namen de beslissende strafschoppen beter.

De Limburgers begonnen de wedstrijd goed, ondanks het feit dat veel vaste krachten geblesseerd waren of een schorsing uitzaten. sc Cambuur Leeuwarden keek in eerste instantie de kat uit de boom. De Friezen concludeerden al snel dat de Limburgers niet veel uit zouden richten en probeerden het initiatief over te nemen. Pogingen van Guijt en Van der Heide gingen nog naast, maar het schot van El Khalifi, na 35 minuten voetbal, was wel raak.

Na de pauze probeerde Roda JC aan te dringen, maar keeper Van der Vlag slaagde er in om sc Cambuur Leeuwarden in de wedstrijd te houden. In de slotfase kwamen de Limburgers alsnog op gelijke hoogte. Bodor schoot raak, nadat een steekpass hem bereikte.

In de verlenging pakte Roda JC na zeven minuten spelen de voorsprong via Hadouir. Iedereen dacht dat het pleit beslecht was, maar sc Cambuur Leeuwarden bleef erin geloven en startten een offensief. In de 118e minuut leverde dit de verdiende gelijkmaker op. Delorge roerde in het strafschopgebied de bal met een hand. De penalty die hierop volgde werd door Michael Jansen ingeschoten.

Deze treffer zou uiteindelijk niets meer uitmaken, want de Friese formatie miste in de beslissende strafschoppenserie drie keer en speelt volgend seizoen opnieuw in de Eerste Divisie.

sc Cambuur Leeuwarden - Roda JC 2-2
35’ El Khalifi 1-0
86’ Bodor 1-1
97’ Hadouri 1-2
118’ M. Jansen 2-2 (pen)