'Politicus, bemoei je met je eigen zaak'

"Politici moeten de rol van rechters respecteren en dat respect ook uitdragen." Dat zei Geert Corstens, president van de Hoge Raad, woensdag bij de presentatie van het Verslag 2007-2008.

"Soms lijken politici niet te beseffen dat de rechterlijke macht de derde macht is in ons staatsbestel, niet onder- maar nevengeschikt aan de wetgevende en uitvoerende macht."

Dinsdagavond reageerde minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) in het tv-programma Knevel & Van den Brink op de uitspraak van de politierechter in Amsterdam dat geweldsgebruik tegen agenten een beroepsrisico is dat niet dubbel zwaar hoeft te worden bestraft. Deze rechter maakt een 'denkfout', zei Ter Horst.

Eerder vielen Haagse politicus massaal over het besluit van het gerechtshof om Geert Wilders te vervolgen voor haatzaaien.

Corstens zei desgevraagd: "Het zou winst zijn voor de samenleving als politici niet opgewonden reageren op een vonnis zonder dat zij grondig kennis hebben genomen van de motivering ervan."

Corstens vindt dat politici mede tot taak hebben te wijzen op de beroepsmogelijkheid die het recht biedt. Maar voor een gedragscode voor politici voelt hij niet. "Ik speel de bal terug naar de politiek. Kritiek op de rechtspraak mag, maar moet niet uitmonden in een ondermijning van de rechtspraak."


'Politicus, bemoei je met je eigen zaak'  (foto: DAG)