Vergeet dolfijnen, haaien zijn net zo lief!

Worden haaien de nieuwe dolfijnen? Net zo vrolijk en net zo speels? Engelse dierenverzorgers denken dat het best wel eens mogelijk zou kunnen zijn. In enkele Britse aquaria zijn verzorgers in ieder geval bezig om haaien af te richten met dezelfde methodes als bij dolfijnen.  Ze hopen zo de dieren tammer en minder stressgevoelig te maken, schrijft de Daily Mail. Uiteindelijk zouden de haaien zo mak moeten worden dat ze zich vrolijk over hun buikje laten krabben door hun verzorger.

De verzorgers maken gebruik van pavlovtechnieken  De haaien leren onder meer aan dat als ze bekende signalen zien of horen ze naar een verzorger met een stok toegaan. De dieren krabben dan hun neus tegen de stok en wachten tot ze eten krijgen. "Op deze manier wordt het voeden van de haaien makkelijker, omdat de andere haaien weten wanneer ze aan de beurt zijn", legt zeedieren-expert Carey Duckhouse uit.  "Ook kunnen we ze bijvoorbeeld makkelijker naar een grotere tank verplaatsen als dat op een speelse wijze gaat."

Uit Amerikaans onderzoek is al gebleken dat meerdere haaisoorten snel reageren op visuele signalen en geluiden, maar het is de eerste keer dat haaien ook echt op deze manier worden getraind. Duckhouse verwacht dan ook veel van de resultaten. "Dankzij deze training kunnen we meer te weten komen over haaien.  Het voederen en het uitvoeren van medische onderzoeken op de beesten wordt er ook  makkelijker door."


Vergeet dolfijnen, haaien zijn net zo lief!  (foto: DAG)