Merkel haalt uit naar de Fed, BoE en ECB

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft hard uitgehaald naar de Amerikaanse centrale bank de Fed en de Britse centrale bank de Bank of England (BoE). Ook over de Europese Centrale Bank (ECB) is ze weinig positief. Volgens Merkel zouden de centrale banken zich teveel met de economie bemoeien.

Quantitative easing
Zo heeft bijvoorbeeld de ECB het plan geopperd om voor 60 miljard euro aan bankobligaties op te kopen. Merkel vindt juist dat de financiële sector weer op eigen benen moet staan en dat centrale banken zich afzijdig moeten houden.

De Fed en de BoE hebben het nog bonter gemaakt door aan quantitative easing (kwantitatieve verruiming) te doen, oftewel het opkopen van staatsobligaties. Hiermee zetten de banken in feite de geldpers aan.

Merkel zeer bezorgd
De kritiek van Merkel is zeer opmerkelijk te noemen. Normaliter mag de politiek zich niet bemoeien met het beleid van de centrale bank, iets wat in Duitsland al helemaal een ijzeren wet is. Het geeft wel aan hoe bezorgd Merkel is over het diep ingrijpen op de financiële markten.

Als de centrale banken het plan om obligaties massaal opkopen doorzetten, neemt de geldhoeveelheid in de economie toe en dus ook de kans op inflatie. Voor Merkel gaat het vooral om het principe. Centrale banken moeten geen steun blijven geven, maar werken aan een 'exit strategie'.

Hyperinflatie
In Duitsland is men extra bang voor oplopende inflatie, mede door de ervaringen tijdens de Duitse Weimarrepubliek. Toen brak er in 1922-1923 hyperinflatie uit. Axel Weber, ECB-lid en president van de Duitse centrale bank de Bundesbank, liet zich al eerder terughoudend uit over verdere ingrepen van de ECB.

Bondskanselier Angela Merkel: centrale banken gevaarlijk bezig