Weer Britse bewindsvrouw weg

Een dag na de aankondiging van het vertrek van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jacqui Smith, zei de minister voor Regionale en Gemeentelijke Zaken, Hazel Blears, vandaag dat ze het kabinet van premier Gordon Brown verlaat.

Blears aankondiging is de dag voor verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk voor gemeentebesturen en voor het Europese Parlement. Het geeft veel Britse media de indruk dat de ratten het zinkende schip, Browns regering, verlaten.

De premier zou de regie volledig zijn kwijtgeraakt sinds recente schandaaltjes over laakbare onkostendeclaraties van partijleden, parlementsleden en bestuurders losbarstte. Smith vertrok om de huur van films door haar man.

Minister Blears beloofde vorige maand de belastingen alsnog 16.500 euro te betalen over de verkoop van een onroerende zaak na onthullingen in de pers over haar transactie.

Het dagblad The Guardian, over het algemeen de Schotse Labour-premier goed gezind, riep vandaag om Browns aftreden: "Hij heeft geen visie, geen plan, geen argument voor de toekomst en geen steun", concludeerde de krant vertwijfeld.

Weer een Britse minister afgetreden  (foto: ANP)