Newropeans steunen Piraten Partij

De nieuwe politieke partij Newropeans wil, mits ze overmorgen in het Europees Parlement wordt gekozen, graag samenwerken met de Zweedse Piraten Partij. De partij ziet zichzelf volgens kandidaat Reinder Rustema als een Europese partij, en richt zich dan ook vooral op grensoverschrijdende punten.

Rustema richt zich in zijn campagne op ICT-gerelateerde speerpunten. Hij wil het auteursrecht herzien, is tegen softwarepatenten en komt op voor de privacy. Deze punten komen overeen met de standpunten van de internationale Piraten Partijen. Van deze partijen neemt echter geen Nederlandse tak deel aan de verkiezingen.

De Zweedse Piraten Partij heeft nog geen samenwerking bevestigd. Wel is de partij bereid samen te werken met partijen die de kernwaarden van de Piraten onderschrijven. Omdat samenwerkingen tussen partijen in het Europees Parlement heel gebruikelijk zijn, hebben de verschillende piratenpartijen zich al verenigd. Volgens peilingen kunnen de Piraten een tweetal zetels in het Europees Parlement tegemoet zien. Hun populariteit steeg enorm na de veroordeling van de oprichters van torrentsite The Pirate Bay.

Ook de Newropeans zouden volgens de peilingen een zetel kunnen halen.  Rustema hoopt op voldoende voorkeursstemmen, zodat hij zijn digitale thema's in het Europees Parlement kan inbrengen.

Met dank aan Lionrage voor de submit.