12 jaar cel en tbs voor moord op Gabrielle Cevat

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag de 50-jarige Franklin F. veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Ze achtte onder meer bewezen dat hij op 9 juli vorig jaar de 28-jarige hoofdagente Gabrielle Cevat in Amstelveen van het leven heeft beroofd.

Het Openbaar Ministerie (OM) had achttien jaar gevangenisstraf geëist en tbs met dwangverpleging. De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat niet bewezen is dat F. wist dat Cevat een politieagent was op het moment dat hij schoot. Behalve aan de moord op Cevat acht de rechtbank Franklin F. schuldig aan poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin, het voorbereiden van zware mishandeling van zijn ex en bedreiging van zijn voormalige vriendin. Ook veroordeelde de rechtbank hem voor verboden vuurwapenbezit.

De verdachte heeft Gabrielle Cevat "het meest wezenlijke bezit, namelijk het leven, ontnomen”. De rechters hebben bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat F. verminderd toerekeningsvatbaar was en dat hij een strafblad heeft voor eerdere geweldsdelicten.

Cevat was op weg naar het politiebureau om daar een nachtdienst te draaien toen ze F. slingerend over de weg zag rijden en een achtervolging inzette. Op het moment dat hij had geparkeerd en ze hem wilde aanspreken op zijn rijgedrag, schoot hij haar vrijwel direct neer.


Twaalf jaar cel en tbs voor moord op Gabrielle Cevat  (foto: DAG)