Hoe Tetris de wereld veroverde

Tetris, wellicht het beroemdste computerspel ter wereld, bestaat deze week 25 jaar. De bedenker van het spel, Alexey Pajitnov, wist een kwart eeuw geleden direct al dat hij puur goud in handen had. 'Ik was direct verslaafd'.

Pajitnov knutselde de oer-Tetris 25 jaar geleden in elkaar in de voormalige Sovjet Unie. "Ik was altijd al gek op wiskundepuzzels", stelt de inmiddels 54-jarige Rus in een interview met de Britse krant The Guardian. "Dus ik begon programma's te schrijven. Nadat ik verschillende spelletjes had bedacht stak er echter een met kop en schouders bovenuit. Ik was er direct aan verslaafd".

Nu, 25 jaar en 70 miljoen verkochte spellen later, is Pajitnov nog steeds verbaasd over het succes van zijn creatie. "Ik dacht altijd dat ieder spelletje een bepaalde houdbaarheidsdatum zou hebben. Vroeger of later zou iemand wel een betere versie bedenken toch? Maar weet je, in 25 jaar tijd is het nog niemand gelukt!"

Kort na de ontwikkeling van het spel zag het er helemaal niet naar uit dat Tetris een internationale bestseller zou worden. Aanvankelijk bleef het spel achter het ijzeren gordijn hangen, tot het in 1988 door de Nederlander Henk Rogers werd opgemerkt op een Amerikaanse elektronicabeurs. Rogers was direct verkocht en stapte met zijn ontdekking naar Nintendo. De Japanse spelcomputergigant zag wel brood in het spel en nam er een optie op. Vooral de gameboyversie van Tetris sloeg vervolgens enorm aan bij het grote publiek. Nintendo gaf Tetris jarenlang gratis weg bij haar Gameboy, waardoor de Japanners uiteindelijk 30 miljoen Tetris spellen zouden verkopen.

Niet alleen is Tetris wereldwijd verantwoordelijk voor een hoop speelplezier, ook vestigde het spel een aantal opvallende records. Zo staat het wereldrecord langste gevangenisstraf wegens het spelen van een computerspelletje op naam van een Tetris-fanaat die in het vliegtuig ondanks herhaalde verzoeken van het personeel weigerde te stoppen met spelen. Verder schopte een remix van de wereldberoemde Tetris themesong, Korobeiniki, het ooit tot de zesde plek in de Britse hitlijsten. Deze notering wordt echter door Tetris-adepten beschouwd als een dieptepunt in de geschiedenis van het spel. En als je het nummer beluistert snap je wel waarom...

 


Hoe Tetris de wereld veroverde  (foto: DAG)