Rabobank: crisis is lang en diep

Bert Bruggink, de CFO (Chief Financial Officer) van de Rabobank liet zich dit weekend pessimistisch uit over de huidige economische en financiële crisis: "Men moet de recessie niet onderschatten. Deze crisis is een hele lange en diepe. Wij voorzien een sterke neergang."

De topman van de Rabobank voorziet nog enorme problemen voor banken als gevolg van slechte kredieten. Daarom heeft de Rabobank, een van de weinige grote banken die nog geen staatssteun nodig heeft gehad, zijn kapitaalpositie versterkt met een nieuwe langlopende lening. De bank heeft veel bufferkapitaal nodig om zijn unieke AAA-kredietstatus te behouden.

Door de crisis neemt het aantal wanbetalingen sterk toe. Vorige week werd bekend dat één op de acht Amerikaanse huishoudens met een hypotheek te laat is met betalen of in een uitzettingsprocedure zit. Veel bedrijven lopen door de recessie achter met het betalen van rekeningen. In Nederland steeg het aantal faillissementen in april met meer dan de helft.

Bruggink: "Banken zullen nog voor honderden miljarden op kredieten moeten afschrijven. De problemen zijn echt niet achter de rug." De CFO voorspelt dat de verliezen op slechte leningen nog hoger zullen uitvallen dan de verliezen op de Amerikaanse subprime-hypotheken.

De schade van de crisis voor de wereldwijde financiële sector werd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eerder geschat op 4.100 miljard dollar. Daarvan is pas een derde afgeschreven.

Arnold Schwarzenegger heeft nog wel een boodschap voor Bert Bruggink