Herdenking voor gedode zwijnen

Vandaag zal er een herdenking plaatsvinden voor de zesduizend wilde zwijnen die het afgelopen jachtseizoen op de Veluwe werden gedood. De organisator is de Partij voor de Dieren. Waar de herdenking plaats gaat vinden wordt tot het laatste moment geheim gehouden om zo confrontaties met jagers te voorkomen.

Rond de replica van het beeld van Sneeuwvlokje, het witte zwijntje dat volgens de organisatoren vier jaar geleden ten prooi viel aan jagers 'vanwege haar afwijkende raskenmerken', zullen zesduizend houten kruisjes geplaatst worden door zowel kinderen als volwassenen. Ook zal schrijver en predikant Hans Bouma bij het tijdelijke monument een requiem uitspreken voor de zwijnen.

Bij de ceremonie zullen in ieder geval fractievoorzitter Marianne Thiemen van de Partij voor de Dieren en de Tweede Kamerlid en lijsttrekker Natasja Oerlemans van dezelfde partij voor de Europese verkiezingen zijn. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, wordt er niet meer gejaagd op de Veluwe. Zij zouden het liefst zien dat er een jachtverbod geldt in het omrasterde kroondomein Het Loo bij Apeldoorn. "Zeker nu de door de Koninklijke familie beoefende drijfjacht inmiddels wettelijk verboden is," aldus de partij.