Kerk in Hulst is de mooiste

De Heilige Willibrordusbasiliek in Hulst is de mooiste kerk van Nederland. Dat bleek vandaag uit de verkiezing tijdens het NCRV-radiopogramma Plaza. Aan de finale deden vier kerken mee.

Duizenden mensen hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht voor de kerken die naar de finale gingen. De andere drie finalisten waren de Basiliek in Oudenbosch, de Bantsiliek in Bant en de Sint Victorkerk in Obdam. De kerk in Bant kreeg van de jury de aanmoedigingsprijs.

De kerk in het Zeeuwse Hulst is gebouwd in Brabantse gotiek-stijl. De kerk is gebouwd als Rooms-Katholieke kerk maar werd in de Tachtigjarige Oorlog een Nederlands Hervormde kerk. Dat bleef zo tot de tijd van Napoleon, toen er een simultaankerk van werd gemaakt. De katholieken kregen het koor en het schip bleef beschikbaar voor de protestanten. Sinds 1930 is de kerk weer katholiek en werd het door Paus Pius XI tot basiliek verheven.

De jury is enthousiast omdat het kerkgebouw op een fraaie manier de gelaagdheid van de geschiedenis toont. "Het verleden werd gerespecteerd en zichtbaar gehouden. De kerk is nog altijd het middelpunt van het stadje, maar toont ook de ontwikkelingen van de tijd. Het blijft een levend bouwwerk, met respect voor het verleden en een open houding naar de toekomst."

De afgelopen week had de website GeenStijl een stemadvies gegeven om te stemmen op de Bantsiliek. Veel mensen deden dat. Om de overige kerken niet te benadelen werd besloten de finaleronde uit te breiden van drie naar vier kerken.

De Heilige Willibrordusbasiliek   (foto: ANP)