Oud-president Sudan overleden

Jaafar Nimeiri, tussen 1969 en 1985 president van Sudan, is overleden. De man die de sharia invoerde in het grootste land van Afrika werd 79 jaar. Dat meldde de Britse omroep BBC vandaag op gezag van de Sudanese autoriteiten.

Nimeiri zou na een ziekbed zijn overleden. De begrafenis van het voormalige staatshoofd heeft plaats in Omdurman. Deze grootste stad van het land ligt op de westelijke oever van de rivier de Nijl, tegenover de hoofdstad Khartoum.

Nadat hij in 1969 via een coup aan de macht was gekomen, ontwikkelde Nimeiri zich van een linkse bewonderaar van de Egyptische president Nasser tot een bondgenoot van de Verenigde Staten. In 1983 voerde hij de islamitische wetgeving in.

Het conflict tussen het christelijke en animistische zuiden van het land en het islamitische noordelijke deel van Sudan laaide daarna op. In 1985 trad Nimeiri af, waarna Sudan korte tijd democratiseerde. Aan deze periode kwam een einde in 1989, toen de huidige president Omar al-Bashir via een staatsgreep aan de macht kwam.

Oud-president Sudan overleden  (foto: ANP)