Kijker zapt als woord Europa valt

De gemiddelde tv-kijker zapt weg van een programma zodra het over de Europese verkiezingen gaat. Bij een item in het NOS Journaal over de verkiezingen haken 200.000 tot 300.000 mensen binnen een minuut af. Dat stelde kijkcijferexpert René van Dammen in het radioprogramma Met het Oog op Morgen (NOS).

Van Dammen, werkzaam voor de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep, bracht het kijkgedrag bij berichtgeving over de Europese verkiezingen in kaart in opdracht van Met het Oog op Morgen.

Alleen het tonen van de Europese vlag in het Journaal is al goed voor een abrupte afname van het aantal kijkers, concludeerde Van Dammen. Ook bij NOVA en andere rubrieken neemt de kijkdichtheid opvallend af als het over Europese politiek gaat.

Het commentaar van een Europarlementariër in een item van het consumentenprogramma Radar over kleurstoffen in snoepgoed, veroorzaakte een onmiddellijke wegschakeling van 150.000 kijkers, zo bleek. Ook de waardering van Europese onderwerpen is laag, stelt de onderzoeker. De uitzending van Pauw en Witteman waarin de Europese lijsttrekkers optraden was de slechtst gewaardeerde aflevering in drie seizoenen.