Wikipedia-ban voor leden Scientology

Leden van de omstreden Scientology-beweging mogen geen artikelen meer aanpassen op Wikipedia. De internet-encyclopedie heeft alle IP-adressen waarvan bekend is dat er sekteleden van Scientology achter schuilgaan, in de ban gedaan.

Het besluit is het gevolg van de hardnekkigheid waarmee de aanhangers van de sekte kritische geluiden over Scientology van Wikipedia blijven verwijderen. Iedereen kan meeschrijven aan Wiki-onderwerpen volgens het principe van de wijsheid van de massa. Maar met de stelselmatigheid waarmee elke zweem van commentaar op Scientology door eigen volgelingen wordt gewist, werkt het principe van ‘wisdom of the crowds’ volgens Wikipedia niet meer.

Volgens Britse media is het voor het eerst dat Wikipedia een ban oplegt aan een organisatie omdat die de encyclopedie misbruikt voor zijn eigen agenda. Wel komt het vaker voor dat individuen worden geweerd van de site.

Criticasters van deze Wikipedia-actie werpen tegen dat het helemaal niet zo hoeft te zijn dat de gebruikers die de aanpassingen maken, daartoe worden aangestuurd vanuit de Scientology Church. Maar een voormalig lid van de sekte zegt tegen The Register dat Scientology een heel team heeft dat alle negatieve informatie over de beweging van het net moet verwijderen. Deze Tory Christman zegt: "De jongens waar ik mee werkte postten elke dag, de hele dag. Het was als een machine. Eén collega werkte met vijf aparte computers en vijf anonieme id’s om alle feiten over Scientology te herzien."